MAK
Najvýznamnejší zdroj vápnika – mak
Recept na makové mlieko
Strach z menopauzy živený najmä médiami a farmaceutickým priemyslom sa podvedome dostal do hláv mnohých žien, strašenie osteoporózou hlodá ako červ a človek začne premýšľať aká prevencia by bola vhodná. Samozrejme, aby to nebolo príliš drahé, neničilopečeň, bolo to účinné a nemalo vedľajšie účinky. Jeden taký liek existuje. Makové mlieko. Skôr ako vám prezradím recept na jeho výrobu pozrite sa maku na dušu.
Mak siaty je bohatým zdrojom vápnika obsahuje ho 12 násobne viacej, ako kravské mlieko, ale aj iných minerálov, vitamínov a nenasýtených mastných kyselín. 100 gramov zrelého maku siateho obsahuje: 41,56 g tukov, 28,13 g sacharidov, 17,99 g bielkovín, 19, 5g vlákniny, minerály a vitamíny.
Recept na makové mlieko:
Do fľaše alebo do pohára vložíme mak a zalejeme ho vodou, najlepšie
filtrovanou, v pomere cca 1:5. (pokojne však môžete experimentovať a
prísť na iný pomer lahodiaci vašim chuťovým bunkám). Cez noc ho necháme
postáť pri izbovej teplote. Ráno zmes pomixujeme, ( radšej dlhšie)
a precedíme cez riedke plátenko. Takto vzniknuté makové mlieko
môžeme osladiť medom, použiť na prípravu kakaa alebo ho vypiť bez
pridania čohokoľvek. Rovnakým spôsobom sa pripravuje orechové,
mandľové alebo kokosové mlieko, ktoré sú tiež významnými zdrojmi
minerálov a vitamínov, vláknin, tukov, bielkovín a na rozdiel od
kravského mlieka nezaťažujú tráviaci systém pri omnoho kvalitnejších
parametroch. (Pri orechovom mlieku je postup trocha iný, vodu z
Zdravie nadovšetko
Dobrú chuť.